
Wijn voor iedereen toegankelijk
Waarom chardonnay populair
Chardonnay wordt door veel mensen gezien als een drankje. Het gaat uiteindelijk om wijn, maar sterker nog om wijn die gemaakt is van de chardonnay druif. Vaak schrijven ‘chardonay’ ook nog fout. De drinkers vinden een populair ‘drankje’ vanwege de zoete smaak en een hoger alcoholpercentage. Ook champagne kan gemaakt zijn van 100% chardonnay of geblend met de pinot meunier. Wanneer over een 100% chardonnay champagne wordt gesproken, gaat het om een ‘Blancs des Blancs. De druif is bij wijnproducenten zo populair dat deze over de hele wereld wordt verbouwd. Dit in combinatie met het gebruik van eikenhout. Overigens zijn het niet alleen wijndrinkers, die het brede, toegankelijke, zij het soms moeilijk te omschrijven karakter van een goede chardonnay appreciëren. Het Australian Wine Research Institute concludeerde na analyse van de smaakcomponenten van allen belangrijk druivenrassen dat chardonnay een bijzonder vaag onderzoeksobject was. Zo werden smaakcomponenten aangetroffen die eveneens voorkomen in onder meer frambozen, vanille, tropische vruchten, perziken, tomaten, tabak, thee en rozenblaadjes.
Druiventelers waarderen het gemak waarmee in allerhande klimaatzones relatief hoge opbrengsten gehaald kunnen worden. Niet dat dit perse noodzakelijk is, want een kwaliteitsteler zal veel meer snoeien. Een opbrengst van 80 hl/ha is mogelijk, maar de kwaliteitsteler komt niet boven de 30 hl/ha. De enige zorg die de telers hebben is het vroege knoppen van de chardonnay. Dit gebeurt kort na de pinot noir, waardoor de koelste wijngaarden – zoals in Chablis, Champagne en Chili – gevaar lopen bij nachtvorst in het voorjaar. Ook kan de chardonnay last hebben van ‘coulure’ en soms ook van ‘millerandage’. De vrij dunne schillen zijn gevoelig voor rot bij regen tijdens de oogsttijd. Afgezien daarvan gedijt chardonnay in zowel het koele Chablis in Noord-Frankrijk en Champagne, maar ook in het warme Australische Riverland. Het juiste oogstmoment bepalen is daarom cruciaal, omdat chardonnay, anders dan de cabernet sauvignon, snel aan belangrijke zuren kan verliezen tijdens de laatste fase van rijping.